architecture
login
Login
Client Login

HILLMOND SCHOOL

Of the original two storey, wood framed school building and two relocatable classrooms only the pre-engineered gymnasium was retained and renovated internally. It forms an integral part of the new K to 12 school. Given that the gymnasium was integral to the existing building, that the site was restrictive to development, and that major portions of the school had to remain in operation during construction, a carefully phased program of demolition and construction was devised in harmony with a budget- conscious design solution that met every requirement of the owners. The result is an H-shaped building that features the library and resource centre as the focal point of the school. The illuminated arched ceiling of the central main entrance carries through a glazed screen into the library and is intersected by a similar central corridor that connects the elementary and high school portions of the facility.

Materials, form, and colour are employed effectively to create a pleasing and comfortable environment. The utilitarian nature of the existing pre-engineered gymnasium was concealed by surrounding it on three sides by the new school. The new construction is low maintenance masonry with brick external finish. The roof is a sloped, standing seam prefinished metal, requiring little if any, maintenance for the life of the school.

The main exterior feature of the building is the column supported main entrance with an arched brick entrance door and two-tone brick detailing. This, together with other external features, provides a timeless classical appearance that is unmistakably educational in character, and creates a sense of pride and place to those who use the building - students, staff, administration, and community alike.

Hillmond School
Hillmond, Saskatchewan

Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
sepw-stealth-logo