architecture
login
Login
Client Login

SASKATOON PUBLIC SCHOOLS

Aden Bowman Collegiate Institute

SEPW Architecture Inc. was asked to create new male and female team rooms for Aden Bowman’s sports teams.  These new team rooms – a more multi-purpose room with lockers for women and a more customized room for the men’s football team – were created on an underutilized mezzanine overlooking the gymnasium.  One washroom was incorporated in each.  Barrier free change rooms, washrooms, and showers existed under the mezzanine and were not modified.

By moving the team rooms, we were able to renovate the existing team room and showers into a teaching space and computer lab for special needs students.  The existing special needs classrooms were then combined and renovated to function as a student fitness room that houses weight lifting and fitness equipment.

Mount Royal Collegiate Institute

At Mount Royal, SEPW Architecture Inc. was commissioned to redesign the existing graphic arts laboratory into a state-of-the-art space, permitting students an opportunity to explore current technologies.  The renovations included re-organizing the layout of the room by removing, downsizing, and reconstructing the existing darkroom within an adjacent storage room.  A new sound booth with enhanced acoustic properties, an air brush station (with exhaust hoods), moveable set-up tables designed for specialized photography, a new teachers’ station and a “green wall” were incorporated into the design.  At the time,  Mount Royal Collegiate Institute was the only high school in Canada to have such a facility.

Evan Hardy Collegiate Institute

Evan Hardy had no distinct entrance.  Students and public were lead to a set of doors into a stairwell, and from there, into the school.  The Saskatoon Public School Division commissioned SEPW Architecture Inc. to redesign the space into one that highlighted the school’s entrance, created a new student common out of underutilized classroom and hallway space near the front of the collegiate, and one that would enable better after-hours access to a crush space for the adjacent theatre.  The plan, once revised, was divided into phases that could be implemented over the course of a few summers.  Phase 1 of the master plan, the interior renovation and expansion of the theatre stage was subsequently constructed.
 

Saskatoon Public Schools
Saskatoon, Saskatchewan
Saskatoon Public Schools

Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
Collage 1
sepw-stealth-logo